Sinds jaar en dag staat Gistel synoniem voor Godelieve en haar onfortuinlijke lot. In het gezegende jaar 1070 werd de jonkvrouw hier gewurgd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf, de toenmalige heer van Gistel. In het Sint-Godelievemuseum in de verstilde Abdij Ten Putte, zovele eeuwen geleden de plaats des onheils, kom je alles te weten over Godelieve en haar Bertolf. Tot de pronkstukken behoren de grafsteen van abdis Godelieve Payers uit 1553 (teruggevonden bij een antiquair in Parijs) en de Godelievetafel, een drieluik uit de 16de eeuw. Vanaf wordt het mirakelschilderij met de voorstelling van het ‘Hemd zonder Naad’ (ca. 1800) aan het publiek getoond. Na aar onderhandelen kon dit schilderij door de erfgoedvereniging bij een Brusselse familie aangekocht worden.
Het krasse verhaal van Godelieve is ook te ontdekken via een film. In het abdijgebouw van abdij Ten Putte werd hiervoor een ruimte ingericht als filmzaal.
Om 14, 15.30 en 16.15 uur kun je de film ‘Tussen water en wolken’ of een film over de Godelieveprocessie bekijken.
Verder op de abdijsite kan je nog de koepelkapel met de put met het miraculeuze water, de kerk, de devotiekapel, het kraaikapelletje en de gevangenis bezoeken. Ontdek alles over de abdijsite op eigen houtje aan de hand van de wandelbrochure (€ 3, ter plaatse verkrijgbaar). De abdij beschikt tevens over een modern onthaalcentrum met cafetaria.
Openingsuren van 13 mei tot en met 13 september:
mei – juni-september:
van maandag t.e.m. vrijdag van 14 tot 17.30 uur, gesloten op zaterdag en zondag enkel open op reservatie
juli - augustus:
dagelijks met uitzondering van zaterdag.
Buiten deze periodes enkel bezoek op afspraak.