Reinigingsweek

 
Zuiveringskuur in de natuur (Ardennen).
Gezond detoxen tijdens een vijfdaagse lentekuur of herfstkuur, met logies in de mooiste natuur. Een milde reinigingskuur met kookworkshops, natuurwandelingen, beweging, wisseldouches, huidscrubs, levercompressen, wilde kruiden.

Begeleid door diëtiste, natuurvoedingscoach, herboriste en natuurgids Katrien Cocquyt.
Op een prachtige plek midden in de natuur: frisse lucht, rust en stilte gegarandeerd
Met lichte, zuiverende bio maaltijden, volledig plantaardig.
Voor de meeste mensen heeft deze milde, evenwichtige zuiveringskuur een duurzamer positief effect dan extremere manieren van ontgiften (zoals een vastenkuur). En het is veel leuker ook. ..

Misschien heb je ook interesse in een kortere zuiveringskuur in een andere periode van het jaar? De cursus verhoog je immuniteit met gezonde darmen en longen is een detox weekend met kooklessen voor gezonde darmen, yoga voor sterke longen, ontspannende massages, meditaties en wandelingen in de natuur om je immuniteit een flinke boost te geven.
Dagprogramma van deze detox kuur:

ONTWAKEN: lichaamsoefeningen, dauwtrappen, boswandeling,. . gekoppeld aan het thema van de dag.
ONTBIJT: reinigende kruidenthee en lichte detox maaltijd (soep, pap, gefermenteerde groenten, condimentje)
VOORMIDDAG: kookles. Hierin leren we hoe we specifieke organen kunnen zuiveren, ontgiften en versterken met behulp van specifieke voedingsmiddelen en bereidingen. Per dag verdiepen we ons in één organenpaar: nieren/blaas, lever/galblaas, hart/dunne darm, milt/pancreas of longen/dikke darm. We baseren ons op het model van de 5 transformaties*.
LUNCH: lichte, reinigende warme maaltijd en aangepaste drankjes
NAMIDDAG: levercompressen, wisseldouches, huidscrubs, wandelingen, rust en voor wie wil ook individuele massages of voedingsconsulten (niet in de prijs inbegrepen).
AVONDETEN: lichte, zuiverende warme maaltijd en aangepaste drankjes
AVOND: mogelijke avond-activiteiten zijn voetreflexmassage, gembercompressen, dansexpressie, voetbad en schoudermassage, meditatie, do-in,. ..
Een zuiveringskuur biedt je de kans om te oefenen in goede eetgewoonten; matig en traag eten, rustig en ontspannen, en vooral goed kauwen. Door over te schakelen op heel weinig en licht verteerbaar voedsel kan ons spijsverteringssysteem een andere functie gaan vervullen dan gewoonlijk, namelijk het ontgiften van zichzelf en het hele lichaam.
Met aangepaste kruidenthees stimuleren we de nieren, die eveneens een belangrijke rol spelen bij detox processen.
Lichaamsbeweging, wisseldouches en het afborstelen van dode huidcellen versterken de reinigende werking van ons grootste orgaan, de huid.
Vochtige, warme levercompressen ondersteunen de lever bij de verwerking en eliminatie van afvalstoffen.
Een natuurlijk en regelmatig levensritme ondersteunt het ontgiftingsproces; vroeg uit de veren en op tijd onder de wol, en een evenwichtige verdeling tussen activiteit en rust.

* Kort overzicht van de 5 transformaties of 5 elementen, bijhorende organen, emoties, seizoen en smaak:
water element (winter): hangt samen met de organen blaas en nieren en de emotie angst, zoals overlevingsangst (en moed). Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel angst/stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals een terugkerende blaasontsteking. De smaak die bij het water element hoort is zout.
hout element (lente): hangt samen met de organen lever en galbaas en de emoties kwaadheid, woede, frustratie (en daadkracht en creativiteit). Kwaadheid geeft een sterke reactie op de lever. Anderzijds zorgt een gespannen lever er ook voor dat je gespannen rondloopt en prikkelbaar en snel geïrriteerd bent. De smaak die bij het hout element hoort is zuur, b.v. gefermenteerde groenten zoals zuurkool. Ook groene groenten en voorjaarskruiden (brandnetel, paardebloemblad,. ..).
vuur element (zomer): hangt samen met de organen hart en dunne darm (en nog ridianen). Als de vuur-energie te laag is, zijn je emoties naar binnen gekeerd (b.v. eenzaamheid, zelfkritiek). Positieve kwaliteiten zijn liefde en empathie. De smaak die bij het vuur element hoort is bitter. Bitter in de mond. ..
aarde element (nazomer): hangt samen met de organen maag en milt en de emotie. Als de aarde-energie uit balans is, ga je piekeren en je zorgen maken. Als ze in balans is, ben je tevreden en zorgzaam. De smaak die bij het aarde element hoort is zoet. Het milde zoet van granen en zoete groenten als pompoen en wortel ontspant maag en milt.
metaal element (herfst): hangt samen met de organen longen en dikke darm en de emotie verdriet (en wijsheid, zachtheid en flexibiliteit). Verdriet dat je niet uit en dat lang aanhoudt geeft een sterke reactie op de longen. Te lang teveel verdriet kan leiden tot depressie en tot klachten als longontsteking. De smaak die bij het metaal element hoort is scherp, pittig, pikant. Denk aan gember en radijs gecombineerd met verwarmende ovengerechten en stoofpotten.
Alle voeding, thees en sappen zijn plantaardig en biologisch of in het wild geoogst.



la ferme du Bois-le-Comte, ecologisch cursuscentrum in Orval
Cursuslocatie: ecologisch centrum la ferme du Bois-le-Comte
La ferme du Bois-le-Comte is een ecologisch cursuscentrum vlak bij de abdij van Orval (Ardennen, zuidoost België, tegen de Franse grens). Unieke ligging midden in de natuur.
De keuken is vegetarisch en voor wie wil volledig plantaardig. Tijdens de detox kuur zijn alle maaltijden vegan.



Meer info?
Contacteer ons, we helpen je graag.

Na inschrijving krijg je gedetailleerde info over hoe je je het best kan voorbereiden (afbouwen van voeding).

Katrien Cocquyt geeft bij Oost West Centrum ook de workshop wildplukken Eetbare wilde planten en de wildpluk jaartraining Kruidenkracht, beide in de Ardennen (Orval). Verder geeft ze les in de cursus energetische basiskennis (macrobiotiek, yin en yang, chakra's, meridianen, de 5 elementen: de basis van Tcm, shiatsu en ayurveda) en in het derde jaar van de vegetarische kookopleiding Voeding & Vitaliteit.
Op zoek naar een cursus om op een natuurlijke manier de gezondheid van je darmen te verbeteren of te ondersteunen? Gefermenteerd voedsel heeft een bewezen positief effect op de darmen. In de cursus fermenteren kan je leren groenten fermenteren. Er is een korte fermentatiecursus van een halve dag en een jaarcyclus fermenteren. De jaarcursus bestaat uit 10 lessen waarin een hele reeks fermentatietechnieken aan bod komen: korte fermentaties (picklepers), droge groentenfermentaties (type zuurkool), natte groentenfermentaties (water-zout oplossing), klassiekers (zuurkool, kimchi, gefermenteerde citroen), een eigen twist geven aan klassiekers (b.v. Vlaamse herfst-kimchi met seizoensgroenten), gefermenteerde dranken (kefir, kombucha, kvass), natuurlijke azijn, eetbare kruiden en wilde planten fermenteren, zelf miso maken, bonenfermentaties (natto, tempeh), granenfermentaties (koji, amasake en recepten met amasake),. .. Na deze reeks heb je alle kennis en ervaring om zelf creatief te gaan fermenteren en je eigen twist te geven aan je fermentaties. Hoe je via darmmassage, andere massagetechnieken en ontspanningstechnieken zowel de gezondheid van je darmen als je psychische gezond kan verbeteren, leer je in de cursus Activeer je brein, masseer je darmen.
Inschrijvingsinformatie
Prijs op basis van volpension verblijf (100% bio en vegetarisch) in vierpersoonskamer. Als je alleen wil slapen, kan je kamperen (zelfde prijs, eigen tent, maximum 8 tenten, apart kampeersanitair vlakbij de kampeerplaatsen) ) of een een- of tweepersoonskamer reserveren (+ 170 euro). Tweepersoonskamer is enkel mogelijk als je voor rsonen inschrijft.
La Ferme du Bois-Le-Comte
Bois-Le-Comte 1
6823 Villers-devant-Orval
700,00 euro
Vanaf 18 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Warme winterdagen
(Van 20 2024 tot 23 december 2024 - Villers-devant-Orval)
Rug, rust en gezondheid
(Drongen)
Cursus Opleiding Het naar buiten treden van de innerlijke Meesters
(Van 26 september 2024 tot 16 oktober 2025 - Brugge)
Glas met koperfolie ook gekend als Tiffany
(Stalhille)
Workshop Belgische chocolade
(Alken)