Kookboeken, food blogs, kokende influencers, hippe voedseltrends of trendy eethuizen. Je kan er vandaag niet naast kijken. Iedereen heeft wel iets met voedsel: eten, koken, feesten, vasten,. .. Voedsel is van elke dag en van alle tijden. Maar sta jij nog wel eens stil bij de culturele, filosofische of religieuze betekenis van voedsel? Aan de eettafel krijgen thema’s zoals identiteit en verbondenheid een centrale plaats.Wat en hoe je eet, vertelt immers iets over wie je bent, vanwaar je komt en waarvoor je staat.
Deze tentoonstelling onderzoekt de wisselwerking tussen voedsel en religie. Religie bepaalt voor veel mensen ter wereld wat, wanneer en hoe er gegeten wordt. De expo belicht de eetregels, -gewoontes en tradities binnen het jodendom, de islam en het christendom. Welke rol speelt voedsel in het dagelijkse leven van de gelovigen? Welke plaats heeft voedsel in feesten, rituelen en tradities? Wat is de oorsprong en betekenis van bepaalde regels en gebruiken? Je duikt dieper in drie thema’s: voedselwetten, vasten en vieren.
Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water. Het museum brengt het verhaal aan de hand van kunstwerken en erfgoedobjecten uit binnen- en buitenland: een majestueus 16de-eeuws wandtapijt, enkele bijzondere objecten uit de joodse en islamitische beeldcultuur, een 16de-eeuws drieluik van de Mechelse schilder Michiel Coxcie en enkele Vlaamse Topstukken waaronder een 16de-eeuwse koorkap en de 13de-eeuwse bisschopsstaf van de Heilige Martialis.