De kracht van fermenteren - proefles

 
Cursus van 10 zondagen (10-13u), in Antwerpen
Omdat fermenteren zo veelzijdig is hebben we met een team super gemotiveerde mensen een jaartraject rond fermenteren samen gesteld. Deze 10 lessen bieden een brede waaier en natuurlijk ook veel diepgang. Tijdens de lessen ontvang je informatie, kijk je naar een demonstratie en ga je vooral ook zelf fermenteren. Na deze reeks heb je alle kennis en ervaring om zelf creatief te gaan fermenteren en je eigen twist te geven aan je fermentaties.

Eerst kennismaken? Kom naar een fermentatie-proefles. Proeflessen zijn er in september en januari. Of kom naar de introductiesessie rond fermenteren op de open dag beginseptember en maak ineens kennis met nog een aantal andere lesgevers, o.a. van de vegetarische kookopleiding. Of volg de korte fermentatiecursus (les van 3 u).


Wat is fermenteren? Fermenteren heeft iets magisch ! De micro-organismen transformeren als ware tovenaars onze gewone dagelijkse voeding in een waaier van dranken en gerechten die een toegevoegde waarde krijgen, en een heel bijzondere smaak. Door te fermenteren is het voedsel voorverteerd (dus gemakkelijker verteerbaar) en laat het ook geen afvalstoffen na. Gefermenteerd voedsel is rijk aan goede probiotica, wat zorgt voor gezonde darmflora. En gezonde darmen zijn dan weer essentieel voor een goede algemene gezondheid: ze zijn bijvoorbeeld de basis van ons immuunsysteem. Wil je je immuniteit versterken, eet dan regelmatig een beetje gefermenteerde producten.

Gefermenteerd voedsel helpt om het lichaam te zuiveren van vetten en van zware metalen of andere vervuiling. In de tijd van onze grootouders bestond er een grote rijkdom aan verse gefermenteerde producten: ambachtelijke bieren en kazen, karnemelk, ingelegde groenten en fijne vleeswaren, en vis... Onze geïndustrialiseerde voeding bootst die producten na, maar de levende fermentaties erin zijn verdwenen. Ieder product moet nu volkomen identiek zijn aan het vorige, en dat lukt niet bij levende fermentaties.

Jaartraject fermenteren: thema's per les:
1. Introductie
Algemeen : Wat is fermenteren ? Welke soort fermentaties kennen we ? Wat heb je nodig ? Wat is een gezonde fermenteer-omgeving ?. ..
Korte fermentaties (geperste salades, pickle-pers)
Practische info/afspraken voor de opleiding
Demo

roenten: de basis
Droge fermentaties (principe van zuurkool)
Natte fermentaties (water-/zout-oplossing: water + zout of shoyu of ume-su)
Demo en praktijk

3. Klassiekers
Zuurkool
Kimchi
Gefermenteerde citroenen
Demo en praktijk

4. Creatief met klassiekers
Een eigen twist geven aan klassieke recepten, bv hoe maak je een Vlaamse-Herfst-kimchi met seizoensgroenten.
Demo en praktijk

5. Gefermenteerde dranken & azijnen
Kefir
Kombucha
Kvass
Appelazijn en andere natuurlijk gefermenteerde azijn

6. Miso
Maak je eigen miso en hoe verwerk je miso.
Demo en praktijk

7. Bonen
Natto
Tempeh
Hoe fermenteer je peulvruchten. Maak je eigen natto en tempeh.
Demo en praktijk

8. Granen
Koji
Amasake
Hoe fermenteer je granen, demo amasake maken en creatieve recepten met amasake.
Demo

9. Wilde kruiden
Samen verse wilde kruiden en eetbare planten fermenteren of gebruiken in fermentaties.
Demo en praktijk.

10. Creatief met fermentaties
Fermentaties op een aantrekkelijke manier combineren, verwerken in recepten en presenteren.
Bespreken van alle zelfgemaakte Fermentaties.
Lunch en afsluiter.
Demo en praktijk.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de cursus basis snijtechnieken (als je goed leert snijden, halveer je je kooktijd en het ziet er prachtig uit !) of de cursus brood bakken (zelf je eigen brood leren bakken, heerlijk toch !) ? Of ben je specifiek op zoek naar basis macrobiotische kooklessen (soepen, desserten en gezonde maaltijden)? Of eerder een langere plant-based kookcursus? Dan zit je goed met de kookcursus plantaardig koken met seizoensgroenten (10 lessen over een jaar) of als je er helemaal voor wil gaan, schrijf je dan in voor de vegetarische kookopleiding Voeding & Vitaliteit. Life changing :) !
Nog een tip: onze tweedaagse cursus Versterk je immuniteit met gezonde darmen en longen
Oost West Centrum Vzw
Van Schoonbekestraat 148
2018 Antwerpen 1
20,00
Vanaf 18 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Voeding en vitaliteit
(Van 19 oktober 2024 tot 7 juni 2025 - Antwerpen 1)
Seizoenskoken met kruiden
(Van 6 oktober 2024 tot 22 juni 2025 - Antwerpen 1)
Simpel gezond vegan
(Van 25 september tot 23 oktober - Antwerpen 1)
Plantaardig koken volgens de seizoenen
(Van 22 september 2024 tot 15 juni 2025 - Antwerpen 1)
Voeding en vitaliteit
(Van 18 oktober 2024 tot 6 juni 2025 - Antwerpen 1)