Dominique Willaert – Niet alles maar veel begint bij luisteren
De Gentenaar Dominique Willaert is columnist en essayist, theater- en documentairemaker en was 20 jaar actief als artistiek leider van Victoria Deluxe. Na zijn afscheid als artistiek directeur heeft hij zich ontpopt als een geëngageerde schrijver met een zeer goede pen die maatschappelijke zeer moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat. Nu ook weer met dit boek dat zeer veel aandacht verdient.
Zijn boek gaat over de opkomst en de aanwezigheid van rechts / extreem rechts in de Denderstreek (West Vlaanderen) maar is zeker ook door te trekken naar andere delen van zowel België als Nederland. Immers we zien dagelijks de gevolgen van polarisatie in de media. Voor de totstandkoming van dit boek wandelde Willaert vier maanden rond in Ninove, Aalst, Denderleeuw, Zottegem, Herzele en andere Zuid-Oost-Vlaamse vlekken.
Het leverde een parelsnoer van verhalen op. Over de teloorgang van de fabrieken, de afbraak van sociale huisvesting en de tijd dat de volkshuizen draaiden als een tierelier. Maar ook over een voormalig Kamerlid dat ’s ochtends vroeg naar het Ocwm tuft en zijn koffer vult met het beste vlees van de voedselbank (‘zelf gehoord van mijn loodgieter !’), Facebookposts die viraal gaan en het Vlaams Huis in Ninove. En ten slotte ook over de vraag hoe om te gaan met groepen die Vlaams Belang stemmen.
Tijdens deze lezing houdt Willaert niet op bij de Denderstreek maar trekt dit breder en gaat in gesprek over wat er speelt in de extreem rechtse cultuur. Een heel interessante lezing voor iedereen die zicht interesseert in de politieke verschuiving.
Spoiler alert: de auteur roept op in dialoog te gaan.